ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ...ΤΟ ΘΕΛΓΗΤΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!





Τι να πρώτο πεί κανείς για αυτόν τον απείρου κάλλους ομορφιά τόπο. Μια ματιά χίλια συναισθήματα πηγάζουν από μέσα μας...μια αρχέγονη αίσθηση ότι το πνεύμα συναντήθηκε με την μητέρα φύση.
Πρόκειται για ένα μέρος  περιτριγυρισμένο από δάση και ψηλά βουνά, παρθένα τοπία που στέκονται ανέπαφα μέσα στο χρόνο και σου προκαλούν δέος στην όψη τους,προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία περιήγησης, δράσης και περιπέτειας, ξεκούρασης αλλά και χαλάρωσης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους δημοφηλέστερους προορισμούς, τόσο χειμερινών όσο και καλοκαιρινών διακοπών με αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές  και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες  και χαλάρωση άλλα και νυχτερινή διασκέδαση. Προδιαγραφές που καλύπτουν όλα τα γούστα,όλες τις ηλικίες και αφήνουν ευχαριστημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το Χιονοδρομικό Κέντρο στο επιβλητικό Βελούχι, οι δραστηριότητες στη φύση, η σπουδαία ιστορία, οι μακρόβιες παραδόσεις, οι γαστρονομικές απολαύσεις, η ζεστή φιλοξενία είναι αυτά που μετατρέπουν το Καρπενήσι και τα χωριά του σε έναν αυθεντικό τόπο ζωής.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εχεί διατηρηθεί σε αυτόν τον ιστορικό τόπο,τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων  κτιρίων  και εξαιρετικά δείγματα  παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά,τοξωτά γεφύρια,ιστορικά μνημεία, λαογραφικά μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες ανέγγιχτες από το χρόνο βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.

Το ανάγλυφο της περιοχής του Δήμου Καρπενησίου, τα βουνά και τα ποτάμια του είναι ιδανικά για πεζοπορικές, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές, χιονοδρομία, διασχίσεις και αναβάσεις με ορειβατικά σκι. Διαδρομές για 4Χ4, on-off μοτοσυκλέτες και ποδήλατο βουνού, Rafting (κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα), Canoeing, Kayaking, Canyoning (διάσχιση φαραγγιού), River Trekking (πεζοπορική διάσχιση ποταμού) και ιππασία. Επίσης μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η πτήση με Parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς βουνού).

Σε κάθε γωνιά του Δήμου Καρπενησίου, ανακαλύπτει κανείς Βυζαντινά μνημεία,εκκλησίες και μοναστήρια ανέγγιχτα από το χρόνο, να συνυπάρχουν αρμονικά με το μοναδικό φυσικό τοπίο. Το μοναστήρι Προυσού,το μοναστήρι Δομιανών,το μοναστήρι Βράχας και ο ιερός ναός Άγιας Τριάδας  είναι απο τα σημαντικότερα προσκυνηματικά σημεία.

Τέλος μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα ιστορικά σημεία  του νομου όπως το Κεφαλόβρυσο,την Κοκκαλιά,το Λαογραφικό μουσείου του Μεγάλου χωριού,. Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Παλιού Μικρού Χωριού,Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων , Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Δομνίστας, Άγιος Λεωνίδης

Γεωγραφικά το καρπενήσι  βρίσκεται στο κέντρο του Ευρυτανίας,στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι και σε υψόμετρο 960 μέτρα. είναι προσβάσιμο όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά την χειμερινή περίοδο, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Η πρόσβαση στο Καρπενήσι γίνεται από τον Τυμφρηστό, μέσω Λαμίας. Από την Λαμία, ο δρόμος σας οδηγεί στην σήραγγα του Τυμφρηστού. Η διαδρομή είναι μαγευτική, γεμάτη πλατάνια, οξιές, κουτσουπιές και σφεντάμια. Η απόσταση Λαμία – Καρπενήσι είναι 75 χλμ. 
Η απόσταση Αθήνα – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 286 χλμ. και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.
Η απόσταση Θεσσαλονίκη – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 372 χλμ. και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες και 50 λεπτά.

Η απόσταση Λάρισα – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 225 χλμ. και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.

Η απόσταση Πάτρα – Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 198 χλμ. και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.

Με αφετηρία το Καρπενήσι, μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολλά όμορφα χωριά και τοποθεσίες με ενδιαφέρον.Σε απόσταση 12χλμ και σε υψόμετρα  1840 μέτρα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, με επτά αναβατήρες, δώδεκα πίστες και σχολή σκι.
Επίσης, σε κοντινή απόσταση απο το Καρπενήσι,βρίσκονται παραδοσιακά χωριά, βυθισμένα σε πυκνά δάση. Τα πιο σημαντικά είναι οι Κορυσχάδες, ένα απο τα πιο ιστορικά χωριά της Ευτυτανίας, το Βούτηρο, το Μικρό χωριό, το Μεγάλο Χωριό, ο Γαύρος, τα Φιδάκια, η Αγία Βλάχερνα κ.α Η διαδρομή που ξεκινάει από το Καρπενήσι και φτάνει ως τον Προυσο έιναι η πλέον γνωστή και καλύπτει το σύνολο του τουριστικού αξονα της Ευρυτανίας.
Η ιερά μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χλμ απο την πόλη του Καρπενησίου και οφείλει το όνομα της στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας.Η μονή ειναι χτισμένη σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, σ έναν απότομο βράχο στις απολείξεις των μεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδωνάς και Χελιδωνάς και ιδρύθηκε περίπου το 12ο αιώνα. Το τοπίο είναι μοναδικό και προσφέρει κλίμα ηρεμίας και κατάνυξης στους πιστούς που τη επισκέπτομαι κάθε χρόνο,

Ανακαλύψτε λοιπόν  Δήμο Καρπενησίου για περισσότερες από μία ημέρες. Επιλέξτε ανάμεσα σε γραφικούς ξενώνες, ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου και παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια*.

Σχετικά links
http://www.karpenissi.gr/gia-episkepti/gastronomia 


Pametaksidi.gr
Πατησίων 182 , Πλατεία Αμερικής, 11257
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2130357705, 6984512241